Logo
Contact
spacer
photo/thumb_242.jpg
Kweekvis nu ook 'duurzaam'
05-01-2012
Dit jaar zal er voor het eerst kweekvis te koop zijn met een keurmerk voor duurzaamheid: ASC (Aquaculture Stewardship Council). Kwekerijen die het keurmerk waardig zijn voldoen aan een lange lijst voorwaarden. Ze moeten aantoonbaar goed omgaan met de natuur en richtlijnen naleven op het gebied van voedselveiligheid en sociale omstandigheden. De standaarden komen tot stand na rondetafelgesprekken waar wereldwijd 2000 personen aan deelnemen uit de kweeksector, retail, overheid, wetenschap en niet-gouvernementele organisaties.
Tot nu toe zijn voor vijf vissoorten criteria ontwikkeld voor duurzame kweek: pangasius, mosselen, oesters, abalone en tilapia. De laatste zal naar verwachting het eerst met een ASC-label in de schappen liggen. De Nederlandse supermarkten streven ernaar in 2016 alleen nog ASC-kweekvis te verkopen.

Mangrovebossen
Bijna de helft van de vis die in Nederland gegeten wordt, komt van kwekerijen, voornamelijk Aziatische. Wereldwijd is kweekvis de snelst groeiende sector in de voedingsindustrie. De groei dreigt echter ten koste te gaan van natuur in kustgebieden, zoals mangrovebossen, wetlands en rivierdelta's. Certificering van kweekvis moet de achteruitgang van het milieu een halt toeroepen.
ASC is een kleine, in Utrecht gevestigde, organisatie, opgericht door het Wereld Natuur Fonds en het Nederlandse Initiatief Duurzame Handel (IDH). ASC werkt samen met MSC, het certificeringsorgaan voor duurzaam gevangen vis.
(RvH)
spacer