Logo
Contact
spacer
photo/thumb_300.jpg
photo/thumb_297.jpg
L'amour des moules
photo/thumb_298.jpg
Last call at the Oasis
photo/thumb_299.jpg
A place at the table
Voedselfilms op jubilerende IDFA
06-11-2012
De 25ste editie van IDFA brengt tussen 14 en 25 november maar liefst negen documentaire films over voedselkwesties en aanverwanten. Geen vrolijke kost dit jaar. Een cross-mediaal event op het festival heeft als thema Why poverty? In dat vraagstuk speelt voedsel natuurlijk een hoofdrol.

Mushroom Man (2012, Leslie Iwerks)
Paddenstoelen als oplossing voor de vernietiging van de aarde. Ze zuiveren vervuilde grond, zijn een bron voor nieuwe insecticiden en bieden een medicijn tegen pokken. 

The Fruit Hunters (2012, Yung Chang)
De leden van de Rare Fruit Counsel zetten zich in voor het behoud van diversiteit in fruitsoorten. Volgens IDFA is de docu een belevenis voor de zintuigen: ‘je proeft haast de zoete mango en ruikt zowat de stinkende doerian.’ Dat  gaan we meemaken!

Land Rush (2012, Hugo Berkeley, Osvalde Lewat)
Onderzoeksdocu over het opkopen van grote stukken Afrikaans landbouwgebied door buitenlandse investeerders. In het Malinese suikerproject Sosumar wordt geprobeerd de lokale boeren bij de suikerrietplantage te betrekken.

Last Call at the Oasis (2012, Jessica Yu)
Over de wereldwijde dreiging van drinkwatertekorten. Van overvloedige fonteinten in woestijnstad Las Vegas die achteloos het reservoir bij de Hooverdam opslurpen tot de vervuilde heilige Jordaanrivier.

Mussels in Love (2012, Willemiek Kluijfhout)
Nederlandse productie over de levenscyclus van de Zeeuwse mossel en de liefhebbers ervan.

Our Daily Bread (2005, Nikolaus Geyrhalter)
Een oude bekende, op deze site al eens gerecenseerd als matig. Tocht langs plaatsen in Europa waar ons voedsel geproduceerd wordt. Soms schokkende beelden en zonder commentaar of uitleg.

A Place at the Table (2012, Kristi Jacobson, Lori Silverbush)
Niet weten wanneer je te eten krijgt: 49 miljoen Amerikanen worstelen er mee. Je gelooft het bijna niet.

Polaris (2012, Chico Pereira)
Schotse en Filipijnse vissers maken zwijgend de netten schoon en staan langs de druipende lopende band waar vissen binnenrollen. 

Waste (2012, Valentin Thurn)
Waarom lijden wereldwijd meer dan miljard mensen honger? Niet omdat er te weinig voedsel is, maar omdat eenderde wordt weggegooid. Een onderzoek naar de gigantische voedselverspilling.
spacer