Logo
Contact
spacer
photo/thumb_328.jpg
Geert Verdellen: 'Best zuur om zo in het nieuws te zijn' Still uit uitzending L1 van 31 december 2012
Mede-initiatiefnemer keurmerk champignons failliet verklaard
16-04-2013
PrimeChamp, het grootste paddenstoelenbedrijf in Nederland is afgelopen maandag door de rechtbank in Den Bosch failliet verklaard. De financiële problemen zouden onder meer het gevolg zijn van het omvangrijke strafrechtelijke onderzoek naar uitbuiting van de Poolse medewerkers dat in 2012 tegen de champignongigant werd gestart. Opmerkelijk is dat het Noord-Limburgse bedrijf een van de initiatiefnemers was van Fair Produce, het keurmerk voor eerlijke champignons.

‘Het is best zuur om als mede-initiatiefnemer van een keurmerk dat staat voor eerlijk geproduceerde champignons op een heel andere manier in het nieuws te komen’, zei Prime Champ-directeur en mede-aandeelhouder Geert Verdellen daarover in een uitzending van de lokale televisie L1 op 31 december.
Fair Produce-voorzitter Bart Jan Krouwel, bevestigt dat Verdellen een van de initiatiefnemers was en dat een eerdere aanvraag van het bedrijf voor het certificaat is afgewezen. Bang dat de hele affaire een negatieve neerslag heeft op de betrouwbaarheid van het keurmerk is hij niet. ‘Het toont juist aan dat wij uitermate kritisch zijn in het beoordelen van organisaties die het keurmerk willen voeren.’
Bij Prime Champ, dat de hele keten van compostproductie tot en met het verpakken van de champignons omvat, werkten 750 mensen. Mogelijk komt het nog tot een doorstart. De Ierse champignonproducent Monaghan zou overname overwegen.
(Annemarie Geleijnse)
spacer