Logo
Contact
spacer
photo/thumb_448.jpg
Met paginagrote advertenties zoekt Bionext steun voor de campagne
Bezwaarprocedure tegen octrooi op paprika gestart
06-03-2014
Bionext, de ketenorganisatie voor duurzame biologische landbouw en voeding, diende op 3 februari samen met LTO en 32 andere organisatie uit 27 landen een officiele bezwaar in bij het Europese Octrooibureau (EOB) tegen het verleende octrooi op de rode peper.
Het EOB heeft het bedrijf Syngenta octrooi verleend op klassiek veredelde rode peperplanten met insectenresistentie. Syngenta krijgt hiermee eigendomsrechten over alle vruchten, zaden en planten van de peper- en paprikaplanten (paprika is een soortgenoot van peper) met deze eigenschap.
Syngenta heeft de plant via normale, klassieke veredeling ontwikkeld. De insectenresistentie - tegen witte vlieg - is afkomstig uit uitgangsmateriaal in de genenbank.
Met een bezwaarprocedure probeert Bionext dit octrooi  van tafel te krijgen. Kern van de procedure is het standpunt dat eigenschappen van klassiek veredelde planten niet octrooieerbaar zijn. Bionext verdedigt dat uitgangspunt samen met enkele andere partners van de coalitie “No patents on Seeds”.
spacer