Logo
Contact
spacer
photo/thumb_307.jpg
Still uit film over gezondheidsclaims op de EFSA-site
Aantal gezondheidsclaims verminderd
16-12-2012
‘Goed voor hart- en bloedvaten’, ‘bevordert de spijsvertering’: Fabrikanten moeten voortaan op hun tellen passen met het verspreiden van boodschappen als deze. De Europese Commissie heeft het aantal gezondheidsclaims waarmee ze hun product mogen verkopen, drastisch verminderd tot 222. Deze zijn allemaal wetenschappelijk bewezen. De regelgeving moet consumenten beter beschermen tegen misleiding. 

Van de toegestane 222 claims is de formulering van het overgrote deel bovendien erg voorzichtig. ‘Calcium is nodig voor de instandhouding van normale botten.’ ‘Linolzuur draagt bij tot de instandhouding van normale cholesterolgehalten in het bloed.’ De beroemde yoghurtdrankjes moeten het doen met: ‘Levende culturen in yoghurt of gefermenteerde melk verbeteren de lactosevertering van het product bij personen die lactose moeilijk verteren.’ Vitaminefabrikanten daarentegen mogen klip en klaar stellen dat magnesium ‘bijdraagt tot de vermindering van vermoeidheid en moeheid'.
Gezondheidsclaims zijn iets anders dan voedingsclaims. Deze zeggen iets over de samenstelling van het product, zoals ‘natriumarm’ of ‘light’.
spacer