Logo
Contact
spacer
photo/thumb_44.jpg
Wat zit er in uw eten?
Uitgeverij Bouillon Bilthoven, Corinne Gouget en Will Jansen
Enge E's
18-04-2010
Op de VOC-schepen deden ze het al: eten conserveren. Dat moest wel, want een reis naar de eilanden waar de kostbare specerijen in overvloed groeien, duurde makkelijk negen maanden. Dus lag er in het vrachtruim een flinke lading gepekeld vlees en stokvis. Zout, zo is al heel lang bekend, is een uitstekend middel om bederf tegen te gaan.

Daar is het niet bij gebleven.
Sinds ons eten in fabrieken wordt gemaakt en Louis Pasteur de wetenschap verrijkte met zijn kennis over microbiologie, is ons eten langzaam maar zeker vergeven geraakt van ingrediënten die er door moeder natuur niet zijn ingestopt. Om ze langer te bewaren, om de smaak te verbeteren, om er kleur aan te geven, om ze niet te laten klonteren of schiften.

Dus zitten we vandaag de dag met duizenden van die E's, die weliswaar zijn goedgekeurd door Europese wetgeving, maar toch behoorlijk ongerust maken als je ze achter elkaar in lange rijen in een gidsje afgedrukt ziet.

Dat laatste deed Will Jansen, uitgever van onder andere het eigenwijze Bouillon Magazine. Hij bewerkte een eerdere uitgave van Corinne Gouget, een Franse moeder die zich wild schrok toen ze tijdens haar zwangerschap las dat sommige additieven schadelijk kunnen zijn. Sindsdien voert ze een vermetele strijd tegen het "gif" Aspartaam (E951) en de talrijke andere E-nummers die volgens Gouget en adepten oorzaak kunnen zijn voor heel veel kwalen en ziektes.
Het gidsje is bedoeld om in je tas te stoppen (en ook verkrijgbaar als i-Phone applicatie) zodat je het bij de hand hebt tijdens het winkelen. Als je niet al te veel haast hebt, zal dat redelijk lukken omdat de lijsten met productnamen en E-nummers handig zijn ingedeeld.

De vraag is of je dat wilt. Of het niet je ontspannen bezoekje aan de winkel verknalt. Beter is, zoals de Nederlandse uitgever zelf gelukkig in het voorwoord stelt, "zo veel mogelijk vers en heel" te kopen. "Dit gidsje is vooral bedoeld om u alerter te maken." Daarin slaagt de uitgave met vlag en wimpel.

Rineke van Houten
spacer