Logo
Contact
spacer
photo/thumb_205.jpg
Te bestellen via www.noorderbreedte.nl
Carolyn Steel
De Britse architecte Carolyn Steel verwierf ook in Nederland bekendheid met haar zoektocht naar de rol van voedsel in de stad: kijk hier voor een recensie van haar boek De hongerige stad.
Rode kool uit de metropool
01-08-2011
Raar maar waar: journalist Maarten Meester woont op fietsafstand van biologische boeren, een glastuinbouwcomplex en de vissershaven Harlingen maar heeft grote moeite iets uit zijn streek op tafel te krijgen.

Waarom dat zo is beschrijft hij in Rode kool uit de metropool, een themanummer van het magazine Noorderbreedte over buurtvoedsel. Een van de redenen is dat de eigenaren van de kassen een exclusief contract hebben met Albert Heijn. 'Terwijl de snackkomkommers, paprika's en trostomaten hier dus in grote vrachtwagens het dorp uitrijden, komen de groenten voor de plaatselijke Coop-supermarkt met een andere vrachtwagen het dorp weer binnen'. Ook Bram Esser probeerde bewust te winkelen maar telde 's avonds toch nog zevenhonderd voedselkilometers op zijn bord.

Toch is Rode kool uit de metropool geen somber themanummer geworden. De vrolijk vormgegeven en toegankelijk beschreven voorbeelden van initiatieven op het gebied van voedsel uit de buurt zijn vooral inspirerend.
Streekvoedsel begint al met al uit de kleinschalige hoek te komen, stelt de stadsecoloog van de gemeente Groningen in een interview. 'En nu ook stadsvoedsel in opkomst is, ontstaat in feite een nieuwe categorie: die van het buurtvoedsel.'
(RvH)
spacer