Logo
Contact
spacer
photo/thumb_193.jpg
Zwavelluchtje?
App: How fresh is your fish?
Versie: 1.0
Prijs: gratis
download
Groot: 3,1 MB
App beoordeelt versheid vis
07-06-2011
Hoe vers is mijn scholletje? Doffe huid, klonterig slijm, grijze pupil? Ruiken de kieuwen naar zwavel? Een onlangs gelanceerde app vertelt mij na het doorlopen van 12 stappen dat ik deze schol beter kan laten liggen. 'Uw vis was opgeslagen voor 18,8 dagen in ijs. De geschatte houdbaarheid is 0.0 dag'. Oeps! Beter naar de volgende visboer!

Jammer genoeg is de app 'How Fresh is your Fish' in eerste instantie ontwikkeld voor retailers. Mijn vishandelaar dus, die blijkbaar niet zelf kan zien hoe lang hij een partij nog kan bewaren en aan ons kan verkopen. De vragen die je moet beantwoorden gaan over gestripte vis, waar kop en staart nog aan zitten, en geen filets. En voor het beste oordeel moet je verschillende vissen uit dezelfde partij beoordelen. Het aantal te beoordelen soorten vis is nog beperkt: schol, zalm en kabeljauw.

In rigor
Toch kun je er iets van opsteken. Vooral de aanwijzingen over het meten van de textuur zijn nuttig. Een voorbeeld: Echt verse vis is in rigor: stijf van de recente dood. Ligt dus als een plankje in je handen.
De app, gebaseerd op de Quality Index Methode (QIM), is ontwikkeld door het Noorse onderzoeksinstituut Nofima onder supervisie van prof. dr. Joop Luten van het Wageningse instituut Imares. Luten verwacht na de zomer een nieuwe, uitgebreidere versie.
Een versie voor consumenten laat zeer waarschijnlijk nog wel even op zich wachten. Toch alvast een suggestie voor de makers ervan: de Viswijzer erin integreren? Dan zit er echt nooit meer een luchtje aan vis!
spacer