Logo
Contact
spacer
photo/thumb_258.jpg
auteur | Annemarie Geleijnse
photo/thumb_267.jpg
Kraken maar! | foto: Annemarie Geleijnse
Kropjesdag
21-02-2012
Of het een groot gat in de ‘plastic soep’ heeft geslagen valt te betwijfelen, maar een subtiele bijdrage aan het terugdringen van de berg plastic afval moet de actie van Neerlands eetschrijvers wel hebben geleverd.

Antipaktivist Karin Luiten (schrijfster van Koken met Karin zonder pakjes & zakjes) riep 4 december uit tot Nationale Antipakjesavond en de media stonden vol met recepten met echt eten: eten dat niet uit een zakje of pakje komt dus.
Ook ik vind mezelf op haastige dagen soms terug voor de kassa met een pakje voorgewassen en gesneden sla of andijvie. Oerstom natuurlijk, want ik ben daarmee dief van mijn eigen portemonnee (voor de prijs van die paar voorverpakte sliertjes had ik twee hele kroppen kunnen kopen), dief van de oceaan (daar stikt weer een visje in mijn slazakje), dief van mijn gezondheid (vitamines en voedingsstoffen zijn verdwenen uit de in chloor gewassen en in ‘gemodificeerde atmosfeerverpakkingen’ verpakte sla) en dief van mijn eigen smaak.

Fabriekspiepers
Ik kan eigenlijk niet geloven dat er mensen zijn die gebakken fabrieksaardappeltjes uit een zakje echt lekkerder vinden dan het echte werk. Die liever een voorgebakken pannenkoek uit de magnetron eten dan eentje die oma met een zwiep vanuit de pan op je bord gooit. Of die de smakeloze gele reepjes die net zo plastic ogen als hun verpakking écht verkiezen boven een stuk boven je bord dwarrelende vers geraspte Parmezaan.

Pel&kraak
Ik stel voor dat we straks van Rokjesdag Kropjesdag maken waarop we de sla zelf wassen en snijden of breken. Gevolgd door een Nationale Stukjesdag waarop we een stuk kaas raspen voor over de pasta en schaven voor op brood. Een Nationale Schildag; knapperige gebakken aardappels, huisgemaakte friet, vers geraspte worteltjes. Een nationale Pel&Kraakdag waarop we mandarijnen, garnalen, walnoten, lychees en wat nog meer in een velletje, vliesje of schilletje zit zelf tevoorschijn toveren. Met als afsluiter een Nationale Trekdag waarop onze huizen zich vullen met de gelukzalige geur van een trekkende verse bouillon en de poeders en blokjes zich zachtjes gaan zitten schamen in hun zakjes en pakjes.
Een week moet genoeg zijn. Wie nog maar een fractie van smaakpapillen over heeft, wil niet meer terug naar de zakjes en pakjes. Wedden?

(gepubliceerd in de Krant van de Aarde)
line
REACTIES (2)
deel
DEEL
line
reacties
Mirjam Hijstek, 22-03-2012
Hi Annemarie,

in de aanhef van jouw stuk heb je het over de milieuvervuiling door al het voorverpakte (al dan niet kant & klare) voedsel. Al dat plastic is voor mij een grote ergernis. Jurriaan Andriessen heeft daarvoor een alternatief bedacht in zijn boek Eldorica: iedereen neemt zijn eigen verpakking mee naar de winkel. Waarschijnlijk onuitvoerbaar, vanwege onze huidige gemakzucht en haast en etc., maar ik wou het jou (en Rineke) toch niet onthouden. Citaat: “Energie en grondstoffenverslindende verpakkingsindustrieën komen in Eldorica niet voor. Vele vliegen worden in een klap geslagen. Zonder verpakkingsindustrie worden onder andere vuilstortplaatsen en recycling overbodig en blijven natuurgebieden, grondstoffen en arbeidstijd gespaard. Flessen worden steeds opnieuw gebruikt. Voedsel en andere huishoudelijke benodigdheden zijn niet ingepakt, maar worden in metalen standaarddozen bewaard. De consument neemt de dozen mee naar zelfbedieningswinkels en vult ze naar keuze.” (Eldorica, 1990, p. 95)
Marit, 22-02-2012
Goed stuk, helemaal waar! Alleen moet ik dan zoveel kropjes kopen voor een gemengde sla voor 2 personen ...