Logo
Contact
spacer
photo/thumb_287.jpg
auteur | Annemarie Geleijnse
Herman heeft honger
11-08-2012
Sms’je van mijn bij oma logerende dochter. Of ik Herman niet vergeet te vertroetelen. Met forse tegenzin meng ik melk, bloem en suiker. Herman heeft honger! Het staat in grote krullerige letters op de smoezelige gekopieerde gebruiksaanwijzing die samen met Herman ons huis binnenkwam. Wat er ook staat is dat Herman zich op dag 10 gaat voortplanten. Help.

Sinds een kleine week is Herman in ons midden. Veilig onder een groene theedoek die ik slechts na het overwinnen van enige afschuw oplicht. Herman betrad ons gezin als een prutje in een bakje. Hij (zij?) moet dagelijks doorgeroerd worden en op gezette tijden gevoederd. Op voortplantingsdag de portie in 5-en delen, vier delen weggeven en het vijfde deel met gist, noten, bakpoeder, appel, rozijnen, chocolade en eieren mengen en de oven in schuiven.
Nou ben ik heel erg voor het bakken van cakes of broden. En voor experimenteren in de keuken. Maar de gedachte aan de afkomst van Herman, de vele keukens waarin het kliekje heeft gelogeerd, de kleffe kinderhandjes die hem hebben ‘vertroeteld’. . . Jakkes. Kan niet gezond zijn.

DIY
Wie bedenkt zoiets? Het zal wel in de trend passen, denk ik. DIY! Do it yourself. Van het oogsten van je eigen pastinaak tot het draaien van je eigen pasta. En als het uit de fabriek komt, dan laten we ons graag voorliegen dat het homemade of handgebakken is. Zelluf doen, blijft het leukst. Ook voor mijn tienjarige dus. Gefascineerd roert ze dagelijks door Herman. ‘Echt zo cool!’.
Dat er weinig trendy aan is, merk ik de volgende dag wanneer een collega (44) direct met weemoed opmerkt vroeger ook zo’n Herman te hebben gebakken. ‘Och ja, Herman. Prachtig vonden we dat.’
Vandaag geurt het hele huis naar kaneel. Herman komt uit de oven. Knapperig van buiten, luchtig van binnen. Eerlijk is eerlijk; Herman is best lekker. ‘Zie je wel!’, triomfeert mijn dochter.

Doorgeefprutjes
Snel die vier doorgeefprutjes het huis uit. En afwachten hoe onze magen en darmen zich gaan houden. Dag Herman doorgeefbrood, vriendschapsbrood, of kettingbrood; hoe je ook mag heten. Gewoon Herman Brood zal wel teveel aan wat anders doen denken. Daar liep het in ieder geval niet goed mee af.
line
REACTIES (0)
deel
DEEL
line