Logo
Contact
spacer
photo/thumb_272.jpg
auteur | Annemarie Geleijnse
photo/thumb_273.jpg
Kalfjes verspillen stukken minder
IK, de grote Zuivelredder
22-05-2012
Extreme standpunten. Je hoort ze overal. Zelfs als het over zo’n nobel onderwerp als voedselverspilling gaat. Dan klinkt het opeens schreeuwerig dat obese mensen die meer eten dan nodig is voedselverspillers zijn.

Absurd? Of een gedachte om toch even rustig op te kauwen? Zou je al het voedsel dat mensen te veel tot zich nemen als verspilling kunnen zien? Is het dan ook geen misdaad tegen het voedseldom dat wij als volk jaar na jaar langer worden? Als we wat kleiner bleven, hoefde er ook minder diesel in ons tankje. En zullen en we dan ook maar niet meer zwanger en daarmee misselijk worden, want dat overgeven: ooit over nagedacht hoeveel voedsel er dan door de pleepot verdwijnt?

Vlaflip
Zolang ik niet ben uitgekauwd op dit soort kort door de bocht hersenspinsels hou ik het maar bij mijn eigen kleine antivoedselverspillingsdaden. Sinds iemand mij uitlegde dat consumenten in de supermarkt zuivelpakken die nog een paar dagen houdbaar zijn al laten staan, ontferm ik mij braaf juist over dat pak dat nog maar twee dagen te gaan heeft. Omdat we het toch vanavond opeten en omdat ik weet dat dit kneusje anders is voorbestemd om in de kliko te eindigen. Geeft een goed gevoel, dat redden van zo’n vlaflip. Op vleugels de super uit. IK, de grote zuivelredder!

Daad
En vooruit: ik stel nog een antiverspillingsdaad. Ik verruil mijn wekelijks biefstuk voor een kalfslapje. Omdat die kalveren door mij als zuivelgebruiker noodgedwongen toch op aarde zijn (een melkkoe baart helaas ook wel eens een zoon die geen melk kan geven en dus op het bord eindigt). En omdat dat kalfslapje bij leven toch heel wat kilo’s minder graan, soja, cassave, maïs, gras en wat er nog meer door veevoer gaat heeft veroberd dan die volwassen entrecote. Scheelt toch weer een paar jaar voedsel tot veevoer degraderen.
Zo huppel ik met mijn bijna verlopen yoghurtpak en mijn kort geleefd hebbend kalfje met verlicht gemoed de winkel uit. Weet je wat? Ik koop twee zuivelkneusjes en een extra lapje kalf. Lang leve de antivoedselverspilling!

(gepubliceerd in de Krant van de Aarde)
line
REACTIES (0)
deel
DEEL
line