Logo
Contact
spacer
Bestrijdingsmiddelen op superfood
03-04-2015
Op superfoods zitten teveel resten van bestrijdingsmiddelen, blijkt uit een onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Het ging om een steekproef onder gojibessen, quinoa en chiazaad.

Van de 52 monsters bleken er twaalf, oftewel bijna een kwart, de Maximale Residu Limiet te overschrijden. In geen geval was sprake van een gezondheidsrisico, aldus de NVWA. Daarmee lijkt het risico op vervuiling bij superfoods een stuk groter dan bij gangbaar voedsel. Van de partijen groente en fruit die de NVWA jaarlijks controleert, bevatte de laatste periode slechts twee procent teveel bestrijdingsmiddelen. Het vaakst vervuild zijn producten van buiten de Europese Unie, zoals Zuidoost-Azië, China, Kenia, Suriname en de Dominicaanse Republiek. Dankzij de strenge controles voldoen deze landen steeds beter aan de EU-eisen. Bij Chinese pomelo’s en peultjes uit Kenia is het aantal overschrijdingen bijvoorbeeld spectaculair gedaald. Daarentegen vond de NVWA bij druiven uit Peru vorig jaar juist relatief veel afwijkingen.

Diarree
Het was voor het eerst dat de voedselwaakhond de populaire superfoods onderzocht op gewasbeschermingsmiddelen. Aanleiding waren ook klachten van consumenten die na het eten van gojibessen moesten overgeven en last hadden van maagpijn en diarree. Daarom zijn de bessen ook gecontroleerd op de aanwezigheid van ziekmakende micro-organismen. Deze zijn bij het onderzoek niet gevonden. Waar de klachten vandaan kwamen, is dus nog niet bekend. De NVWA opperde eerder al dat de goji-bessen mogelijk vermengd of verwisseld zijn met giftige bessen.
Goji heeft een lange traditie als voedingsmiddel en medicinale plant in China en andere Aziatische landen. Behalve de bessen, ook wel wolfsbessen of boksdoornbessen genoemd, worden ook de bladeren, bast en wortels van de plant gebruikt. In de Chinese traditionele geneeskunde varieert de aanbevolen dosering gedroogde bessen van 5 tot 15 gram, maximaal drie maal per dag.

(RvH)
spacer