Logo
Contact
spacer
photo/thumb_167.jpg
Auteur: Rineke van Houten
Poep voor fosfor
19-01-2011
Nooit geweten: het fosfor raakt op en zonder fosfor kunnen we niet genoeg voedsel produceren. Fijn dus dat Labyrint (VPRO televisie) mij dit in een mooie aflevering van het wetenschapsprogramma vertelde. Bovendien op een tijdstip op de avond dat ik mijn kop er nog bij kan houden, want helaas staat interessant op de Nederlandse tv vaak gelijk aan laat op de avond (of een herhaling overdag, alsof mensen die 's avonds op tijd in bed liggen vanwege het werk overdag wel tijd hebben).

De kwestie bleek een monster met veel koppen, maar de redactie hield het helder en bracht er zelfs wat spanning in door een van de deskundigen af en toe winkelend in de supermarkt in beeld te brengen. Naarmate de uitzending vorderde raakte zijn karretje voller met voedselproducten die stuk voor stuk fosfor bevatten. Knakworstjes, tonijnmoten, kip, pannenkoekenmix (fosfor voor emulgaten), zelfs het plastic omhulsel van de kassa bevat fosfor (in brandvertrager).

Een van de mogelijkheden om aan meer fosfor te komen is om onze eigen urine en faeces te recyclen. Daar zijn al experimenten mee aan de gang want het potentieel is groot: per dag poepen alle Nederlanders bij elkaar 2 miljoen kilo. Vroeger ging de mensenmest op de kar naar de boeren, die het op het land gebruikten. Nu verdwijnt het nutteloos in het riool. Logisch dus dat slimmeriken al aan het experimenteren zijn geslagen. Kijk zelf maar hoe en wat. Fascinerend.
Ik miste de oplossing 'minder vraag creeëren'. Het lijkt me voor de hand te liggen dat je probeert minder fosfaat te gebruiken. Minder bewerkt voedsel eten bijvoorbeeld, zodat we geen hulpmiddelen nodig hebben om de ingrediënten aan elkaar te laten plakken of te mengen. Ik probeerde na afloop van de uitzending een antwoord te krijgen op de vraag of dat geen optie was. Dat kon namelijk via twitter of chat via de site. In de studio zaten de programmamakers die de vragen live op internet doorgaven aan twee deskundigen.
Mijn vraag kwam niet bovendrijven, maar ik had een leuke verlengde televisieavond en was stiekem wat jaloers dat we het onderwerp zelf niet hadden opgemerkt.
Pluim voor omroep en collega's!

Gezien: Eindig fosfor, in het programma Labyrint (VPRO)
Wanneer: 18 januari 2011
Website: http://weblogs.vpro.nl/labyrint/2011/01/18/eindig-fosfor/


Over hetzelfde onderwerp:
www.waste.nl
www.fosfaat.nl
line
REACTIES (0)
deel
DEEL
line