Logo
Contact
spacer
photo/thumb_236.jpg
auteur | Annemarie Geleijnse
Vettebekkenpret
08-12-2011
Alles met bot, mag je met je handen eten. Dat was van de vele eetregels bij ons thuis de duidelijkste. Klip en klaar: bij kip en karbonade kluiven! Mijn broers hielden niet zo van vet en al helemaal niet van kluiven (watjes), dus ik viel in de prijzen als er een kip op tafel kwam. Zij het droge witte borststuk en ik de poten en de vleugels! Mmm. Vettebekkenpret.

Maar wat moet je met zo’n eetregel buitenshuis; laat je daar ook het bestek liggen? Wij keurige Nederlanders vertonen etiquette-vermijdend gedrag. Ooit kip gekregen op een bruiloft bijvoorbeeld? Op dit soort hoogtijdagen waar de etiquetteregels op scherp staan, ontbreekt zo’n onhandig gerecht.

Dilemma
Toch kreeg ik één keer kip voorgezet op een bruiloft. Waarschijnlijk niet toevallig op een plaats waar het eet-je-dit-met-je-handen-dilemma ontbrak. In de West-Afrikaanse Casamance zaten we met een groepje feestvierders op de hurken rondom een dampende schaal. Terwijl ik onhandig zat te knoeien met het draaien van rijstballetjes, werden gastvrij de stukken kip constant mijn kant op geschoven. Dat vond ik gênant, ik eet vaak genoeg kip en betwijfelde of mijn disgenoten dat ook konden zeggen. Nog gênanter werd het toen een tandeloos oud vrouwtje mij eerst vriendelijk maar uiteindelijk op het driftige af duidelijk maakte dat ik de kip niet volgens de plaatselijke etiquette at. Demonstratief trok ze de afgekloven kippenpoot uit mijn handen, sabbelde hem helemaal af, zoog aandachtig op het witte kopstuk van het bot en brak het overgebleven bot kordaat doormidden. Ook dat zoog ze zorgvuldig uit. Aan wat restte, viel zelfs voor een uitgehongerde hond geen lol meer te beleven. Zo doe je dat!

Eetgedrag
Daar zat ik met mijn goede eetgedrag (regel 2: Eet als gast nooit je bord helemaal leeg omdat dat de indruk geeft dat het niet genoeg was!). Ook weer zo’n regel waar je niet overal mee wegkomt, dus.
Misschien is het een idee om de botjes-regel ook hier in het overdadige Holland wat op te rekken. Ik stel voor: Al het vlees met bot mag je grondig betasten, schoonlikken, doorbreken en uitzuigen. Is die kip ook niet voor niets gestorven.

(gepubliceerd in de Krant van de Aarde)
line
REACTIES (0)
deel
DEEL
line