Logo
Contact
spacer
photo/thumb_176.jpg
Veel fruit rot al tijdens het transport | foto DLP
Eenderde voedsel bederft door slechte koeling
27-04-2011
Jaarlijks gaat 35 procent van bederfelijke voedselproducten verloren vanwege slechte koeling tijdens het vervoer. Dat blijkt uit een literatuuronderzoek uitgevoerd aan de Jacobs Universität in Bremen. Slechte communicatie en onvoldoende koeling tijdens het overladen zijn de belangrijkste oorzaken, aldus prof. Michael Hülsmann.
De vervoerders weten vaak niet dat zelfs kleine temperatuurverschillen tijdens het vervoer genoeg zijn om bananen te laten rotten en aardbeien te laten verschimmelen. Na twee uur is 10 procent van de aardbeien al bedorven. Vooral tijdens het overladen (van container naar vrachtwagen of van de loods naar buiten) gebeuren 'ongelukjes'.
Een van de remedies zou gebruik van de al veel langer bestaande RFID-chip kunnen zijn: op afstand uitleesbare chips met informatie over de toestand van het product.
Nederlands onderzoek (verricht in samenwerking met IBM) constateerde al in 2006 dat met logistieke en innovatieve ict-oplossingen de verspilling in de voedselindustrie kan worden gehalveerd.
(RvH)
spacer