Logo
Contact
spacer
photo/thumb_182.jpg
... uitgezet in de Randmeren
'Effect uitzetten jonge paling nooit bewezen'
04-05-2011
Het uitzetten van jonge aaltjes om de palingstand in Nederland te vergroten is volgens Stichting De Noordzee 'een heel kostbare druppel op een gloeiende plaat waarvan het effect nooit bewezen is'. Eind april lieten palingvissers een half miljoen zogenaamde glasaaltjes vrij in de Randmeren. De visjes moeten hier opgroeien en later naar open zee zwemmen om uiteindelijk te paaien in de Sargasso Zee.

Het is nooit bewezen dat het uitzetten van in zee gevangen kleine aaltjes bijdraagt aan meer paling, zegt Margreet van Vilsteren van Stichting De Noordzee. 'Je haalt jonge aaltjes van hun route af. Het is niet aangetoond dat ze, als je ze terugzet, uiteindelijk terugzwemmen naar de plek waar ze als volwassen palingen paaien.' Ze wijst erop dat het uitzetten van glasaal jaren terug ook gebeurde, toen in veel grotere hoeveelheden. 'Toch is de palingstand sindsdien alleen maar verminderd. En wat er nu wordt uitgezet, is een fractie van de hoeveelheden van destijds.'
Daarnaast vindt Stichting De Noordzee het scheef dat het vissen op paling intussen doorgaat. 'Je probeert een lek te dichten met jonge vissen terwijl je oude vissen wegvangt.'

Vangstverbod
Stichting De Noordzee is een van de leden van de werkgroep aalherstel, waarin ook wetenschap, sportvisserij en andere natuurorganisaties zijn vertegenwoordigd. Deze in 2009 opgerichte werkgroep pleit voor een vangstverbod op paling en bereidt intussen een actieplan voor.
De palingkwekers, verenigd in Stichting Dupan, betogen juist dat verkoop van paling moet doorgaan om het belang van onderzoek naar het uitsterven van de bedreigde vis in stand te houden. Samen met wetenschappers van het Wageningse instituut Imares volgen ze uitgezette paling in de hoop een antwoord te krijgen of uitzetten een bijdrage kan leveren.
Dat is lastig, omdat nog nooit iemand paling heeft kunnen volgen tot het paaigebied in de Sargasso Zee. Resultaten van onderzoek naar het voortplanten van paling laten daarnaast altijd lang op zich wachten omdat een paling vijftien tot dertig jaar leeft.

1,5 miljoen
De doorzichtige glasaal die sinds eind april in de Randmeren zwemt is gekocht voor 75.000 euro. In totaal heeft de Nederlandse overheid 1,5 miljoen euro beschikbaar gesteld voor het uitzetten van jonge paling van 2010 tot 2013.
(RvH)
spacer