Logo
Contact
spacer
spacer
spacer
twitter
spacer
photo/thumb_487.jpg
'De wetenschap past wat meer bescheidenheid'
'Wat gezond eten is weten we eigenlijk niet'
09-08-2015
Je zou hem de Samuel Sarphati van de eenentwintigste eeuw kunnen noemen, naar de onvermoeibare Joodse armendokter die in de negentiende eeuw de oorzaken van cholera zocht in de omstandigheden waarin mensen leefden. Maar voor zo’n vergelijking is Jaap Seidell, een van invloedrijkste voedselwetenschappers van dit moment, veel te bescheiden.
‘Ik heb ervaren dat ik persoonlijke aandacht onnodig vind en dat die afleidt van waar het voor mij om draait,’ antwoordde hij na het eerste verzoek om een interview. Dat was hij alleen bereid te geven als het zou gaan over zijn onderzoeksthema: een gezonde samenleving.

Engelengeduld
We ontmoeten de hoogleraar voedsel en gezondheid in zijn volgestouwde werkkamer aan de Vrije Universiteit in Amsterdam. Ontspannen en gebruind, net terug van een gecombineerde werk-vakantiereis naar Canada.
Seidell is invloedrijk binnen en buiten de academische wereld. In januari 2013 is hij benoemd tot universiteitshoogleraar, een positie die is voorbehouden aan ‘uitzonderlijke hoogleraren die internationaal erkend en gerespecteerd worden als leider op hun onderzoeksgebied’. Naast zijn onderwijs- en onderzoekstaak op de universiteit mengt hij zich onvermoeibaar in het publieke debat, voedt zijn meer dan zesduizend volgers met een constante stroom tweets, gaat met engelengeduld de discussie aan met verontruste burgers, is columnist in Het Parool en medeauteur van twee boeken.

Hij ontbreekt zelden op discussiebijeenkomsten over overgewicht, adviseert gemeenteraden en wethouders. Hij is lid van de KNAW, adviseur van de WHO en van het ministerie van VWS en onderzoeker in internationale projecten. In een VN-commissie over het wereldvoedselprobleem voelt hij zich even goed thuis als in de straten van een Nederlandse achterstandswijk. Als lid van de commissie Gezonde Voeding van de Gezondheidsraad bepaalt hij mede wat wij behoren te eten om gezond te blijven.
En toch, zegt professor Jaap Seidell: wat gezond eten is, dat weten we eigenlijk niet.Wat gezond eten is, weten we eigenlijk niet, zegt de invloedrijke hoogleraar voeding en gezondheid Jaap Seidell in het interview dat we met hem hadden voor Vrij Nederland. 'De wetenschap past wel wat meer bescheidenheid', zegt deze Samuel Sarphati van de eenentwintigste eeuw.

Lees meer via Blendle
spacer