Logo
Contact
spacer
photo/thumb_98.jpg
Nieuw EKO-logo horeca
26-08-2010
Restaurants die het nieuwe bio-certificaat voor de horeca willen gaan voeren, dienen hun boekhouding goed op orde te hebben. Het restaurant VlamInDePan slaagde erin aan te tonen dat 60 procent van de inkoop van het restaurant bestaat uit gecertificeerde biologische producten. Het Haarlemse restaurant kreeg gisteren het eerste EKO-logo voor de horeca uitgereikt.

Toezichthouder Skal controleert horeca-ondernemingen door de boekhouding van de inkoop door te nemen. Minimaal veertig procent van de inkoop dient biologisch te zijn. Voordeel van deze controlemethode is dat een keertje niet biologisch inkopen omdat de producten niet voorhanden zijn, niet meteen consequenties heeft. Nadeel is dat groenten uit de eigen moestuin van een restaurant niet meetellen. ‘Tenzij die moestuin ook bij ons onder controle staat’, aldus Skal-woorvoerder Chris Maan.
Bezoekers van horeca-gelegenheden die het nieuwe logo hanteren, kunnen op de website van Skal controleren of de zaak daadwerkelijk gecertificeerd is en hoe hoog het percentage biologische producten is.

Strikt genomen gelden voor de horeca geen wettelijke voorschriften zoals die wel bestaan voor producenten van bio-producten. Een aantal horeca-ondernemers gaf aan zich toch met een certificaat te willen onderscheiden. Na een proefproject van cuisinier Eric van Veluwen startte controle-organisatie Skal eind 2009 met een Certificatieprogramma.
In acht productgroepen wordt het percentage aangekocht biologisch producten gemeten. Dat leidt tot drie niveaus van certificering: 40 procent, 60 procent of 80 procent.
Inmiddels hebben circa twintig ondernemers interesse getoond. Skal verwacht dat dit er binnenkort meer zijn, zeker als ze de eerste hobbel van het aanleveren van een goede rapportage hebben genomen. Maan: ‘Koks zijn geen boekhouders.’
Eigenaresse Femke van den Heuvel van VlamInDePan toont zich verheugd over de officiële erkenning. 'Op deze manier kan ik kenbaar maken hoe belangrijk wij het vinden dat een substantieel deel van onze gerechten daadwerkelijk met biologisch ingrediënten is bereid.'

Annemarie Geleijnse
 
spacer