Logo
Contact
spacer
photo/thumb_103.jpg
LEI-rapport: The impact of a potential sales ban for eel on stock and sector
Definitief palingrapport blijft bij conclusie
12-08-2010
Begin augustus verscheen dan toch de definitieve versie van het wetenschappelijke
'aalrapport' over de effecten van een verkoopstop van paling. Het rapport, geschreven in opdracht van het Wereld Natuur Fonds, bestond lang alleen in een vertrouwelijke conceptversie. Het uitblijven van de definitieve tekst leidde tot veel commentaar uit de palingsector.
In het nu verschenen rapport zijn de opvattingen van de belanghebbenden uit de sector verwerkt. De conclusies zijn in grote lijnen gelijkgebleven: alleen een grootschalige internationaal opgezette verkoopstop heeft een merkbaar effect op het palingbestand.
Het WNF legt het rapport overigens terzijde. Reden hiervoor is volgens onderzoeksinstituut LEI onder andere dat er inmiddels een seizoenssluiting is van de palingvisserij en diverse supermarkten de paling uit het schap hebben gehaald. 'De praktijk heeft de theorie ingehaald'.

De palinghandelaren zijn verheugd dat het rapport openbaar is, maar ook teleurgesteld over de houding van het WNF. 'Eerst heeft het Wereld Natuur Fonds samen met nog enkele natuurorganisaties de deur platgelopen bij de klanten van onze leden om de paling uit de schappen te krijgen. Nu de redenen die daarbij aangevoerd werden niet onderbouwd kunnen worden zwijgt het WNF', aldus Jac Tijsen, secretaris van NeVePaling.
spacer