Logo
Contact
spacer
Voedselbanken de boer op
14-09-2010
De regionele voedselbank Noord/Oost is een campagne gestart om bedrijven en winkels over te halen voedseloverschotten naar de voedselbank te brengen. Een acquisitieteam moet potentiële leveranciers overtuigen dat de overproductie en restanten bij de voedselbank in goede handen zijn.
Twintig procent van het teveel aan voedselproducten belandt in voedselpakketten. 'Tachtig procent gaat naar de verbrandingsoven en dat is jammer', aldus bestuurslid Harrie Timmerman.
Redenen voor bedrijven om de voedselbank te passeren hebben volgens hem te maken met imago. 'Ik kan me voorstellen dat je niet publiek wilt maken dat je teveel produceert of je spullen niet kwijt kunt. Bovendien zijn niet alle bedrijven overtuigd dat de voedselbanken de producten hygiënisch behandelen. Zoals verse waar koelen.'
Een aantal voedselbanken maakte dit jaar gewag van dalend aanbod van voedselproducten. De voedselbank in Rotterdam, met een 'omzet' van zes miljoen kilo levensmiddelen de grootste, weet dat aan efficiëntere productie, zodat er minder overschiet. Timmerman, ook bestuurslid van de landelijke organisatie Voedselbanken Nederland, wil niet van een trend spreken. 'De berichten zijn geen aanleiding om de alarmklokken te luiden. Er zijn altijd pieken en dalen. Het is wel zaak om goed acquisitie te voeren.'
In Nederland bestaan ongeveer 120 voedselbanken. Samen verstrekken ze elke week of eens in de twee weken voedselpakketten aan ongeveer twintigduizend huishoudens.

Rineke van Houten
spacer